tbilisipress.ge
Advertisement
  • მთავარი
  • სიახლეები
  • პოლიტიკა
  • ეკონომიკა
    • ბიზნესი
  • კატეგორიები
    • ინტერვიუ
    • მეცნიერება
    • კულტურა
    • ჯანდაცვა
    • სპორტი
  • ღვინის კულტურა
    • ტერუარი
      • ღვინის რეგიონები
      • ადგილწარმოშობები
      • ღვინის კანონმდებლობა
    • ქვევრის ფილოსოფია
    • ღვინის ადამიანები
    • ღვინის მიმოხილვები
    • ღვინის ისტორია და ტრადიციები
    • ვაზი და მევენახეობა
    • ენოლოგია
    • ქართული ღვინის კომპანიები
    • მსოფლიოს ღვინოები
    • მაღალალკოჰოლური სასმელები
    • ღვინის მაღაზიები
  • სომელიე
    • ღვინის დეგუსტაცია/დაგემოვნება
    • ეტიკეტი
    • სერვირება
    • ღვინისა და კერძის შეხამება
  • ღვინო და გასტრონომია
    • ღვინის ტურიზმი
    • ღვინის გიდი
    • საოჯახო მარნები
    • მოგზაურობა
    • დეგუსტაცია
    • რესტორნები
    • კაფე-ბარები
    • სასტუმროები
  • ბლოგი
    • ბლოგის ავტორი
No Result
View All Result
  • მთავარი
  • სიახლეები
  • პოლიტიკა
  • ეკონომიკა
    • ბიზნესი
  • კატეგორიები
    • ინტერვიუ
    • მეცნიერება
    • კულტურა
    • ჯანდაცვა
    • სპორტი
  • ღვინის კულტურა
    • ტერუარი
      • ღვინის რეგიონები
      • ადგილწარმოშობები
      • ღვინის კანონმდებლობა
    • ქვევრის ფილოსოფია
    • ღვინის ადამიანები
    • ღვინის მიმოხილვები
    • ღვინის ისტორია და ტრადიციები
    • ვაზი და მევენახეობა
    • ენოლოგია
    • ქართული ღვინის კომპანიები
    • მსოფლიოს ღვინოები
    • მაღალალკოჰოლური სასმელები
    • ღვინის მაღაზიები
  • სომელიე
    • ღვინის დეგუსტაცია/დაგემოვნება
    • ეტიკეტი
    • სერვირება
    • ღვინისა და კერძის შეხამება
  • ღვინო და გასტრონომია
    • ღვინის ტურიზმი
    • ღვინის გიდი
    • საოჯახო მარნები
    • მოგზაურობა
    • დეგუსტაცია
    • რესტორნები
    • კაფე-ბარები
    • სასტუმროები
  • ბლოგი
    • ბლოგის ავტორი
No Result
View All Result
tbilisipress.ge
No Result
View All Result
Home მსოფლიო

7 ივნისს მსოფლიო სურსათის უვნებლობის დღეს აღნიშნავს

7 ივნისს მსოფლიო სურსათის უვნებლობის დღეს აღნიშნავს
Share on FacebookShare on Twitter

7 ივნისს სურსათის უვნებლობის მსოფლიო დღე აღინიშნება. ეს დღე გაეროს სურსათისა და სოფლის მეურნეობის ორგანიზაციისა (FAO) და ჯანდაცვის მსოფლიო ორგანიზაციის (WHO) მიერ 2019 წელს დაწესდა, რათა საზოგადოების ყურადღების ცენტრში მოაქციოს სურსათთან დაკავშირებული რისკები, მათი მართვა, პრევენცია და უვნებელ სურსათზე ზრუნვა.

FAO-ს მონაცემებით, ყოველწლიურად 600 მილიონი ადამიანი ავადდება საკვებით გამოწვეული დაავადებებით, რომელთა 200-მდე სახეობა არსებობს. ისინი, ძირითადად, გამოწვეულია ბაქტერიებით, ვირუსებით, პარაზიტებით ან ქიმიური ნივთიერებებით, რომლებიც ჩვენს სხეულში დაბინძურებული საკვებით, ან დაბინძურებული წყლით ხვდება. სურსათთან დაკავშირებული ავადმყოფობა განსაკუთრებით ხშირია ბავშვებში და მსოფლიოს ღარიბ მოსახლეობაში. მოწამლული საკვების შედეგად, მსოფლიოში, ყოველწლიურად, 420 000-მდე ადამიანი კვდება. სურსათის უვნებლობის დაცვით მათი უმრავლესობის პრევენცია შესაძლებელი იქნებოდა.

გლობალურად, სურსათის უვნებლობის დაცვის ერთ-ერთი მნიშვნელოვანი ფაქტორი სურსათისა და სოფლის მეურნეობის სექტორებში ჰიგიენური სტანდარტების გაუმჯობესებაა. სურსათსა და სოფლის მეურნეობაში ჰიგიენის გაუმჯობესება ხელს უწყობს ანტიმიკრობული რეზისტენტულობის გავრცელებისა და გამოვლენის შემცირებას. ამასთან, საკვებისმიერი დაავადებების გავრცელება შეიძლება შემცირდეს სურსათის უვნებლობის შესახებ მომხმარებლების განათლებით და მასში მეტი ინვესტიციით. სურსათის უვნებლობა მნიშვნელოვანია არა მხოლოდ ჩვენი ჯანმრთელობისათვის და სურსათის უსაფრთხოებისთვის; ის ასევე მნიშვნელოვანი ფაქტორია ქვეყნების ეკონომიკური განვითარების, ვაჭრობისა და საერთაშორისო რეპუტაციისთვის.

FAO საქართველოში ყოველწლიურად უერთდება სურსათის უვნებლობის დღესა და მის პოპულარიზაციასთან დაკავშირებულ ღონისძიებებს.  7 ივნისს, 16:00-ზე, მზიურის პარკში, ამ დღესთან დაკავშირებით გამართულ საინფორმაციო ღონისძიებაში მონაწილეობას მიიღებენ FAO-სა და ევროკავშირის პროექტი „სოფლის მეურნეობის მხარდაჭერა საქართველოში“ (ENPARD-ის პროგრამის ფარგლებში) და “ცხოველთა იდენტიფიკაცია-რეგისტრაციის ელექტრონული სისტემა (NAITS)”, რომელსაც სურსათის ეროვნული საგენტო და FAO ახორციელებენ. ღონისძიების ორგანიზატორია პროექტი „ინვესტირება უვნებელ და ხარისხიან მესაქონლეობაში“ (SQIL), რომელიც საქართველოში ხორციელდება ამერიკის სოფლის მეურნეობის დეპარტამენტის (USDA) ფინანსური მხარდაჭერითს Land O’Lakes Venture37-ის მიერ, საქართველოს ფერმერთა ასოციაციასთან პარტნიორობით.

სხვადასხვა აქტივობასთან ერთად, FAO დამსწრეებს წარუდგენს საინფორმაციო მასალებსა და ვიდეორგოლებს სურსათის, განსაკუთრებით კი, ხორცპროდუქტების უვნებლად შეძენის, შენახვისა და მოხმარების შესახებ. ღონისძიებაზე საკუთარ ნაწარმს წარმოადგენენ FAO-ევროკავშირის სასოფლო-სამეურნეო საგრანტო პროგრამის ბენეფიციარი რძისა და ხორცის მწარმოებელი ფერმერები.

Related Posts

ღვინის ეროვნულ სააგენტოში რაჭა-ლეჩხუმის ღვინის მწარმოებლებთან შეხვედრა გაიმართა
ეკონომიკა

ღვინის ეროვნულ სააგენტოში რაჭა-ლეჩხუმის ღვინის მწარმოებლებთან შეხვედრა გაიმართა

16 июня, 2025
ბლოგი

ComCom-მა საერთო რადიომაუწყებლების ლიცენზიების მოსაპოვებლად 6 გეოგრაფიულ ზონაში კონკურსი გამოაცხადა

14 июня, 2025
ალექსანდრე წულაძემ კახეთის რეგიონის მასწავლებლებთან შეხვედრა გამართა
ბლოგი

ალექსანდრე წულაძემ კახეთის რეგიონის მასწავლებლებთან შეხვედრა გამართა

14 июня, 2025
თბილისში ZEG -ამბის თხრობის საერთაშორისო ფესტივალი გაიხსნა
ბიზნესი

თბილისში ZEG -ამბის თხრობის საერთაშორისო ფესტივალი გაიხსნა

13 июня, 2025
სომელიეს სკოლის დღიურები — რეპორტაჟი ბოლნისის ღვინის ფესტივალიდან
ადგილწარმოშობები

სომელიეს სკოლის დღიურები — რეპორტაჟი ბოლნისის ღვინის ფესტივალიდან

5 июня, 2025
ქუთაისელმა ენკიბენკელებმა ბავშვთა დღესთან დაკავშირებით გამართულ საბავშვო კონცერტში მონაწილეობა მიიღეს
კულტურა

ქუთაისელმა ენკიბენკელებმა ბავშვთა დღესთან დაკავშირებით გამართულ საბავშვო კონცერტში მონაწილეობა მიიღეს

1 июня, 2025
tbilisipress.ge

  • ჩვენ შესახებ
  • კონტაქტი

No Result
View All Result
  • About
  • Blog
  • Contact
  • Home 1
  • Home 2
  • Home 3
  • Home 4
  • Home 5
  • Sample Page
  • Sample Page
  • გაზეთი
  • კონტაქტი
  • ჩვენ შესახებ